Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden üreticiye tarımsal destek
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere takviyeler vermeye ve kentte tarımsal kalkınmanın önünü açmaya devam ettiği belirtildi. Belediye Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından il merkezinden kırlara kadar şehrin çeşitli yerlerinde düzenlenen tarımsal iş dağıtım töreninin yeni adresinin Akdeniz ilçesi olduğuna değinildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi üreticiye desteğini sürdürüyor. Akdeniz ilçesinde düzenlenen törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, havaların çok sıcak olduğunu ve bu nedenle barajlarda buharlaşma olduğunu belirtti. Geçen kışın da kurak geçtiğini belirten Seçer, Toros Dağları’nın tepelerinde yeterince kar olmadığını ifade etti.
Mersin’in su ihtiyacını karşılayabilecek bir baraj olduğunu hatırlatan Seçer, Pamukluk Barajı’na yapılacak isale hattı ve arıtma tesisi ile birçok sorunun çözülebileceğinin altını çizerek, “Mersin’in yeni bir su kaynağına ihtiyacı var. .Bu kaynak Pamukluk Barajı Şu anda barajın içinde Su var Emniyet ventilimiz gibi depo görevi görüyor Berdan Barajından elektrikle su basıyoruz MESKİ’nin elektrik faturası yılda 1 milyar TL’nin üzerinde. Pamukluk Barajı’na isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi var.” Yaptığımız noktada cazibe ile Mersin’e su vereceğiz. Böylece elektriği israf etmeyeceğiz. Faturalarınız daha ucuz su maliyetiyle gelecek” dedi.
Pamukluk Barajı için önceki dönemlerde Devlet Su İşleri (DSİ) ile protokol imzalandığını ancak DSİ tarafından şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını belirten Seçer, “Bunu siyaset ve polemik konusu yapmayalım. DSİ hazırlık yapıyor, ‘Bırakalım o protokolü, ‘Bulaş sınırını yapalım, arıtma tesisini MESKİ yapsın’ diyor. Şu anda herhangi bir finansman imkanımız olmasa da özellikle Avrupa Birliği fonlarından ve diğer yabancı fonlardan İller Bankası aracılığı ile faydalanmak ümidiyle bunu kabul ediyoruz ve bunun üretimi için proje çalışmalarımız başladı” dedi. söz konusu.
Seçer, suyun içme suyu kadar önemli olduğu kadar tarımsal üretim ve hayvancılık için de hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, vatandaşları su kullanımı konusunda uyardı.
Seçer, “Bir damla su önemli. Vatandaşlarımın suyu israf etmemesini istiyorum. MESKİ’nin suyunu gereksiz yere bahçe sulamada kullanmasınlar. MESKİ’nin misyonu öncelikle köy bölgesinde vatandaşın temiz içme suyunu karşılamak değil, sulama suyu temini.”
“Dağıtımlarda adaletli olduğumuzdan eminim, hiç çekinmem”
2023 yılında toplam 100 kilometre sulama borusuna destek vereceklerini ve bunun 52 kilometresini üreticiye teslim ettiklerini söyleyen Seçer, “Bu yıl hep birlikte 262 kilometreye ulaşmış olacağız. Su üretmek için değerlidir. verimli, kaliteli ve piyasa değeri yüksek işler.Üreticimize de katkı sağlayalım.Bunu proje çerçevesinde kooperatifler aracılığıyla yapıyoruz.Belediye Başkanlığı olarak 4- yılım boyunca dağıttığımız hayvan, alet-ekipman ve su boruları ile ilgili. 1. yıl görevdeyken yetkili daire başkanına telefon açıp ‘Bu adama, bu birliğe, şu köye, şu vatandaşa 500 metre boru verin’ dedi. ’25 hayvan verin’ diye bir talimat hiç almadım ama Ben de şunu söyledim, ‘Eğer adaletten sapar ve bana bir söz getirirsen, iki elim de senden yanadır’ dedim.
Gıdanın ve dolayısıyla tarımsal üretimin öneminin her geçen gün arttığını belirten Seçer, “Gıdasız yaşayamayız. Türkiye’de toprakları verimli olduğu için tarım her zaman önemli olmuştur, çünkü toplum bir tarım toplumu, çiftçi toplumudur. .Mersin böyledir sebze denilince kantarda ağır fiyatta hafif görünen bu üretim Mersin’de barış demektir.”
Tarımın ekonomik getirisinin yanı sıra sosyal yönü de olduğuna dikkat çeken Seçer, tarımın yapılmamasının işsiz sayısının artmasına neden olacağını söyledi. Tarımı ailesinden öğrendiğini belirten Seçer, “Ben bir tarım belediye başkanıyım. Milletvekilimin de dediği gibi doğuştan çiftçiyim, sonradan akla gelmez. Toprağı, ekiciyi, su motorunu biliriz, üzümü, portakalı biliriz. ,keçi koyun.Burada işler yolunda.Güzel.Çünkü üretici ile birebir aynı dili konuşabiliyoruz.Üreticiyi anlayabiliyorum.Göreve geldiğimiz günden beri tarım bizim için öncelik.Biz sadece destek oluyoruz. yönetim anlayışımıza dayalı tarım.Ya da fidan, alet, ekipman, koyun-keçi ya da aklınıza ne geliyorsa, yem dağıtımı “Yaptığımız her şey görev değil, destek” dedi.
Bugüne kadar 4 bin 500 hayvan dağıttıklarını vurgulayan Seçer, “Bu yıl 60 üreticiye bin 500 hayvan daha vereceğiz ve 6 bin hayvan dağıtmış olacağız. Hayvanlarımız da ürüyor, üredikçe bize geri veriliyor. .Biz üreticilerimize emanet ediyoruz.Onlar bize emanet edecekler, biz yeni üreticilere vereceğiz.İşte bu çark böyle dönecek.Beş yıl sonra artık hayvanlara para vermeyeceğiz.Bu yıl aldık. 1.500 hayvanın 1200’ü çiftliklerden sadece 300 hayvan bedelini ödeyerek aldık.Yemini bizden, ilacı bizden, veteriner hizmetlerini odamızdan aldık.Bir de birlik olmanın katkısı var.Bunları birlikte yapıyoruz. Türkiye’de örnek olabilecek bir proje olarak görüyorum” dedi.
Tarım arazilerine verdiği destekle Tarsus’ta üretimin devam ettiğini belirten Cinköy Mahalle Muhtarı İsmail Kıvrak, “Başkanımızın Tarsuslu olması ve belediyenin hizmet vermesi bizi gururlandırıyor. Köyümüze sulama borusu desteği verildi. Bütün yollarımız. tarım alanlarında tıkandı.Köyümüzdeki kadınlarımıza da üretim yapsınlar diye pekmez makinesi desteği sağladık.Bu vakıflar sayesinde üretmeye devam edeceğiz” – MERSİN