Yaşam

Danimarka’da Bebeğinize Sadece Devletin Seçtiği İsimleri Koyabilirsiniz! Neden mi?

Danimarka, çocuk isimlendirme konusunda dünyanın en katı yasalarına sahip ülkelerden birisi.

Nedenini merak ettiyseniz, gelin anlatalım.

Danimarka’da ebeveynler, yaklaşık 7.000 isimden oluşan önceden onaylanmış bir listeden seçim yapmak zorundalar.

Evet, yanlış okumadınız. Bir çocuk sahibi olan aile, kafalarına göre bir isim belirleyemiyorlar. Eğer belirlenen listedeki isimler dışında bir isim koymak isterlerse hem hükûmetten hem de kiliselerden onay almaları gerekiyor. İyi de neden böyle bir kural var?

Bu uygulamanın arkasındaki nedenler, çocukların ebeveynlerinin aşırıya kaçan isim tercihlerinden korunması, kültürel mirasın korunması ve toplumda bir düzen sağlanması olarak öne sürülüyor.

Bu yasanın kökeni, yüzyıllar öncesine uzanıyor.

Başlangıçta bu yasa, “patronimik” adı verilen bir geleneği sona erdirmek amacıyla çıkarılmıştı. Patronimik, babanın isminin çocuğun soyadı olarak kullanılmasını içeriyordu. Her nesilde değişen bu soyadları, bürokratik karmaşaya yol açtığı için yasayla sabit soyadlara geçildi. Zamanla da bu yasaya çocukların adlarının da düzenlenmesi eklendi.

Bu yasa gereği cinsiyetsiz isimler de yasak. Yani bizim kullandığımız “Deniz”, “Görkem” gibi unisex olarak adlandırılan isimler, Danimarka’da kullanılmıyor. İsimler, yalnızca belirli bir cinsiyet için onaylanıyor ve bir ismin her iki cinsiyet için kullanılması mümkün değil.

Günümüzde hâlâ yürürlükte olan yasa, her geçen gün eleştiriliyor. 21. Yüzyılda böyle bir yasanın varlığına, isim çeşitliliğini engellerken cinsiyet normlarını da pekiştirdiği için karşı çıkılıyor.

Kaynaklar: HuffPost, Michigan Eyaleti Uluslararası Hukuk Dergisi, DST

İlginizi çekebilir:

haber-derince.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu